Ahad, 14 Januari 2018

Pulut Panggang

Pulut Panggang
Beras pulut        - 300 gram (direndam semalaman)
Santan cair        - 300 ml

Serunding:
Kelapa Parut     - 400 gram
Minyak             - 10 ml (Untuk menumis)
Cili Giling        - 80 gram
Udang Kering  - 80 gram (Bahan kisar)
Bawang Besar  - 1 biji (Bahan kisar)
Bawang Putih   - 2 ulas (Bahan kisar)
Halia                 - 1 inci (Bahan kisar)
Jintan Manis     - 10 gram
Jintan Putih      - 10 gram
Serai                 - 1 batang (Bahan kisar)
Daun Pisang (Layurkan sedikit)

Kaedah:

1. Rendam beras pulut semalaman. Bilas hingga bersih dan toskan.
2. Tanak pulut dan perasakan dengan sedikit garam. Sejukkan.
3. Untuk inti, panaskan minyak, tumis jintan. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi.
4. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati hingga masak dan perasakan.
5. Sejukkan inti.
6. Ambil sedikit pulut dan ratakan diatas daun pisang letakkan sedikit serunding dan gulung kemas.
7. Sematkan hujung daun dengan inti. Panggang diatas kuali leper dan pangang sehingga masak.
8. Hidangkan.

Bahan Asas: Beras Pulut
Kaedah Memasak: Memanggang


Tiada ulasan:

Catat Ulasan