Rabu, 6 Disember 2017

Cucur Pisang / Bom Pisang

Cucur Pisang
500 gram   - Pisang Emas
100 gram   - Kelapa Parut
200 gram   - Gula
300 gram   - Tepung Gandum
1 liter         - Minyak Masak

Kaedah:


  1. Buangkan kulit pisang dan tumbukkan separuh lumat.
  2. Campurkan kelapa parut, gula dan tepung. Gaul rata.
  3. Rehatkan sebentar adunan.
  4. Panaskan minyak di dalam kuali.
  5. Apabila minyak cukup panas, masukkan adunan secara bulat-bulat.
  6. Goreng hingga garing dan angkat apabila masak.
  7. Toskan minyak dan hidangkan.

Bahan Asas: Buah Pisang
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak

Nagasari

Nagasari
80 gram    - Tepung Beras
370 ml      - Santan Pekat
3 cawan    - Air
60 gram    - Gula Pasir
Garam (Secukup Rasa)
Daun Pandan
5 biji         - Pisang Berangan
10 helai     - Daun Pisang (13x20cm )

Kaedah:


  1. Campurkan semua bahan bagi batter dan kacau di atas api perlahan kacau hingga likat.
  2. Angkat dan sejukkan.
  3. Panaskan kukus dan didihkan air.
  4. Potongkan pisang berangan kepada 2 bahagian memanjang.
  5. Letakkan batter pekat 2 sudu besar di atas daun pisang yang telah dilayur tadi.
  6. Letakkan pula pisang diatasnya dan letakkan sedikit lagi bancuhan diatasnya supaya menutupi pisang.
  7. Lipatkan daun pisang mengikut cara lepat pisang.
  8. Kukus sehingga 25 minit dan sejukkan sebelum dihidang.

Bahan Asas: Buah Pisang
Kaedah Memasak: Mengukus

Bepang

Bepang
300 gram   - Kacang Tanah (Sangai)
100 gram   - Bijan
150 gram   - Gula Pasir
50 gram     - Gula Merah
Air (sedikit)

Kaedah:


  1. Sangai kacang tanah yang telah dibuang kulit sehingga sedikit garang.
  2. Sangai juga bijan yang disediakan sehingga sedikit bertukar warna.
  3. Panaskan gula pasir sehingga menjadi sedikit karamel.
  4. Masukkan kacang tanah dan juga bijian yang telah disangai tadi.
  5. Masukkan juga sedikit gula merah dan gaul rata.
  6. Masukkan bahan campuran ke dalam loyang petak yang telah di kertas minyak.
  7. Sediakan bepang tadi. Biarkan suam seketika dan potong secara memanjang.
  8. Hidangkan.
Bahan Asas: Kacang Tanah
Kaedah Memasak: Merenih


Penganan Kacau Labu

600 gram   - Labu
5 biji          - Telur
300 gram   - Gula Pasir
4 helai       - Daun Pandan ( Jadikan jus pandan )
500 ml       - Santan
200 gram   - Tepung Pulut
Pewarna Kuning
Garam

Kaedah:

  1. Kopek kulit labu dan rebuskan hingga empuk. Lecekkan.
  2. Buat serikaya dengan campuran gula, telur dan air daun pandan dan masukkan santan.
  3. Campurkan labu dan juga sekaya.
  4. Campurkan pula tepung pulut dan gaul rata.
  5. Masukkan semua bahan campuran tadi ke dalam kuali dan campur sedikit pewarna.
  6. Kacau hingga pekat dan betul-betul masak.
  7. Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan,
  8. Potong dan hidangkan.

Bahan Asas: Labu
Teknik memasak: Mengukus