Talam Suji |
Telur. - 4 biji
Santan. - 100 ml
Gula Melaka. - 100 ml
Gula Pasir. - 50 gram
Tepung Gandum - 15 gram
Daun Pandan. - 2 helai
Bahan B:
Tepung Suji. - 1/2 cawan
Telur. - 1 biji
Tepung Gandum - 30 gram
Santan. - 350 ml
Gula Pasir. - 50 gram
Daun Pandan. - 2 helai
Pewarna Hijau
Kaedah:
- Masukkan semua bahan B kecuali tepung suji di dalam blender dan blend halus. Tapiskan.
- Masukkan semua bahan B ke dalam tepung suji dan kacau rata.
- Masakkan di atas api perlahan hingga pekat.
- Tuangkan di dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
- Masukkan kesemua bahan A ke dalam blender. Blend dan tapiskan.
- Tuangkan di atas lapisan suji tadi.
- Kukus hingga masak. (Api jangan terlalu kuat hingga bancuhan telur menggelembung)
- Sejukkan. Potong dan hidangkan.
Bahan Asas: Tepung Suji
Kaedah Memasak: Mengukus