Sabtu, 16 Disember 2017

Talam Suji

Talam Suji
Bahan A:
Telur.                     - 4 biji
Santan.                  - 100 ml
Gula Melaka.        - 100 ml
Gula Pasir.            - 50 gram
Tepung Gandum - 15 gram
Daun Pandan.      - 2 helai

Bahan B:
Tepung Suji.         - 1/2 cawan
Telur.                     - 1 biji
Tepung Gandum - 30 gram
Santan.                  - 350 ml
Gula Pasir.            - 50 gram
Daun Pandan.      - 2 helai
Pewarna Hijau

Kaedah:

  1. Masukkan semua bahan B kecuali tepung suji di dalam blender dan blend halus. Tapiskan.
  2. Masukkan semua bahan B ke dalam tepung suji dan kacau rata.
  3. Masakkan di atas api perlahan hingga pekat.
  4. Tuangkan di dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
  5. Masukkan kesemua bahan A ke dalam blender. Blend dan tapiskan.
  6. Tuangkan di atas lapisan suji tadi.
  7. Kukus hingga masak. (Api jangan terlalu kuat hingga bancuhan telur menggelembung) 
  8. Sejukkan. Potong dan hidangkan. 
Bahan Asas: Tepung Suji 
Kaedah Memasak: Mengukus 

Roti Nan

Roti Nan
Tepung Gandum.    - 500 gram
Yis Kering.                - 11 gram
Garam.                      - 1 sudu kecil
Air.                             - 75 ml
Susu.                          - 25 ml
Yogurt.                       - 25 gram
Gula.                          - 1 sudu kecil

Kaedah:

  1. Uli tepung bersama air, susu, gula dan yogurt sehingga menjadi doh yang lembut.
  2. Rehatkan selama 4 jam.
  3. Bentukkan menjadi bebola dan canai membujur.
  4. Bakar dalam ketuhar bersuhu 190 celcius sehingga menggelembung atau kekuningan. 
  5. Hidangkan bersama ayam tandoori. 
Bahan Asas: Tepung Gandum
Kaedah Memasak: Membakar 

Gulab Jamun

Gulab Jamun
Susu Tepung.         - 125 gram
Tepung Gandum.  - 4 cawan besar
Baking Powder.     - 1 sudu kecil
Minyak Sapi.          - Secukup rasa
Air                            - 50 ml

Sirap:
Gula Pasir.              - 200 gram
Air.                           - 125 ml
Minyak Masak.      - 1 liter

Kaedah:

  1. Buatkan sirap pekat.
  2. Campurkan semua bahan kering.
  3. Dengan menggunakan jari adunkan minyak sapi ke dalam itu.
  4. Masukkan air dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Biarkan 30 minit dalam suhu bilik atau boleh masukkan sebentar di dalam peti sejuk.
  6. Bulatkan sebesar guli dan goreng didalam minyak banyak.
  7. Rendamkan tepung yang telah digoreng tadi di dalam sirap pekat.
  8. Hidangkan. 
Bahan Asas: Tepung Gandum 
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak

Uppama

Uppama
Tepung Suji.     - 150 gram
Kelapa Parut.   - 300 gram
Daun Kari.        - 10 helai
Cili Kering.        - 10 gram
Biji Sawi.           - 1 sudu besar
Bawang Besar. - 2 besar
Gula.                  - 100 gram
Garam.              - 1 sudu besar

Kaedah:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang hingga layu.
  2. Masukkan pula daun kari dan cili kering.
  3. Masukkan biji sawi.
  4. Masukkan kelapa parut.
  5. Kacau sebati perasakan dengan gula dan garam.
  6. Masukkan sedikit sahaja air dan tunggu hingga mendidih. 
  7. Kemudian masukkan tepung suji dan kacau sebati.
Bahan Asas: Tepung Suji 
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Sedikit 

Kesari

Kesari
Tepung Suji      - 1/2 cawan
Susu Segar        - 1/2 cawan
Gajus.                 - 50 gram
Pewarna kuning
Air                      - 2 1/2 cawan
Minyak Sapi.    - Secukup rasa
Kismis.              - 50 gram
Gula.                  - 50 gram

Kaedah :

  1. Tumiskan kismis dan gajus dengan minyak sapi.
  2. Tuangkan susu dan air. Biarkan mendidih. 
  3. Masukkan gula dan sedikit garam dan pewarna.
  4. Masukkan tepung suji.
  5. Alihkan daripada api dan kacau hingga pekat.
  6. Masukkan di dalam bekas dan setkan hingga keras.
  7. Keluarkan daripada bekas dan hidangkan.
Bahan Asas: Tepung Suji
Kaedah Memasak: Merendidih