Sabtu, 16 Disember 2017

Uppama

Uppama
Tepung Suji.     - 150 gram
Kelapa Parut.   - 300 gram
Daun Kari.        - 10 helai
Cili Kering.        - 10 gram
Biji Sawi.           - 1 sudu besar
Bawang Besar. - 2 besar
Gula.                  - 100 gram
Garam.              - 1 sudu besar

Kaedah:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang hingga layu.
  2. Masukkan pula daun kari dan cili kering.
  3. Masukkan biji sawi.
  4. Masukkan kelapa parut.
  5. Kacau sebati perasakan dengan gula dan garam.
  6. Masukkan sedikit sahaja air dan tunggu hingga mendidih. 
  7. Kemudian masukkan tepung suji dan kacau sebati.
Bahan Asas: Tepung Suji 
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Sedikit 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan