Sabtu, 16 Disember 2017

Kesari

Kesari
Tepung Suji      - 1/2 cawan
Susu Segar        - 1/2 cawan
Gajus.                 - 50 gram
Pewarna kuning
Air                      - 2 1/2 cawan
Minyak Sapi.    - Secukup rasa
Kismis.              - 50 gram
Gula.                  - 50 gram

Kaedah :

  1. Tumiskan kismis dan gajus dengan minyak sapi.
  2. Tuangkan susu dan air. Biarkan mendidih. 
  3. Masukkan gula dan sedikit garam dan pewarna.
  4. Masukkan tepung suji.
  5. Alihkan daripada api dan kacau hingga pekat.
  6. Masukkan di dalam bekas dan setkan hingga keras.
  7. Keluarkan daripada bekas dan hidangkan.
Bahan Asas: Tepung Suji
Kaedah Memasak: Merendidih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan