Selasa, 10 April 2018

Ikan Talapia Bakar

Bahan-bahan:

1 ekor           - ikan talapia
35 tangkai    - cili padi
2 cm              - kunyit hidup
Garam          - secukup rasa
1 sudu kecil - gula
200 gm          - pes tompayak
3 helai           - daun kunyit
Garam           - secukup rasa
Daun pisang - secukupnya

Kaedah:

1. Basuh ikan dan tuskan.
2. Basuh dan tuskan daun kunyit sampai kering.
3. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga lumat. Masukkan garam serta gaul sebati.
4. Setelah itu, masukkan bahan tumbuk bersama tempoyak dan gaul rata. Lumurkan ke atas ikan sehingga rata.
5. Balut dengan daun kunyit kemudian balut dengan daun pisang.
6. Bakar dengan api sederhana sampai masak.
7. Hidangkan.

Yong Chow Fried Rice

Bahan- bahan

Masak nasi dahulu sebelum goreng nasi.

BERAS - 300 gm
AIR - 340 ml
MINYAK MASAK - 1 Sudu besar

BAHAN TUMIS

BAWANG PUTIH - 2 Ulas (cincang)

BAHAN PERISA

SOS TIRAM - 3 Sudu besar
MINYAK BIJAN - 1 Sudu kecil
UDANG - 50 gm (buang kulit)
TELUR - 2 biji
MIXED VEGETABLES - 50 gram
LADA PUTIH - Secukup rasa
GARAM - Secukup rasa

GARNISHING

DAUN BAWANG - 3 gm (slice)
BAWANG GORENG 5 gm

Kaedah

1 Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan telur dan kacau.
2 Masukkan udang biar masak. Masukkan sos tiram. Biar sebentar
3 Masukkan nasi dan kacau bersama mixed vege. Perisakan.