Selasa, 10 April 2018

Ikan Talapia Bakar

Bahan-bahan:

1 ekor           - ikan talapia
35 tangkai    - cili padi
2 cm              - kunyit hidup
Garam          - secukup rasa
1 sudu kecil - gula
200 gm          - pes tompayak
3 helai           - daun kunyit
Garam           - secukup rasa
Daun pisang - secukupnya

Kaedah:

1. Basuh ikan dan tuskan.
2. Basuh dan tuskan daun kunyit sampai kering.
3. Tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga lumat. Masukkan garam serta gaul sebati.
4. Setelah itu, masukkan bahan tumbuk bersama tempoyak dan gaul rata. Lumurkan ke atas ikan sehingga rata.
5. Balut dengan daun kunyit kemudian balut dengan daun pisang.
6. Bakar dengan api sederhana sampai masak.
7. Hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan