Selasa, 5 Januari 2021

PENYIMPANAN MAKANAN / FOOD STORAGE

Ada dua tujuan dalam peraturan penyimpanan makanan dengan selamat:

Untuk mengelakkan pencemaran makanan. Untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria yang mungkin ada dalam makanan.

Kawalan suhu (temperature control) adalah penting dalam penyimpanan makanan. Makanan yang mudah rosak mesti dijauhkan dari Zon Bahaya Makanan (Food Danger Zone) -40 ° F hingga 140 ° F (4 ° C hingga 60 ° C) -sering mungkin rosak, kerana suhu ini menyokong pertumbuhan bakteria.

PENYIMPANAN MAKANAN KERING / DRY FOOD STORAGE

Penyimpanan makanan kering berkaitan dengan makanan yang tidak mungkin menyokong pertumbuhan bakteria dalam keadaan normal. Makanan ini termasuklah

Tepung
Gula dan garam
Bijirin, beras, dan biji-bijian (grains) lain
Kacang kering dan peas
Bijirin siap (Ready-prepared cereals)
Roti dan keropok
Minyak dan shortenings
Makanan dalam tin dan botol (belum dibuka)

1. Simpan makanan kering di tempat yang sejuk dan kering, dari lantai, jauh dari dinding, dan bukan di bawah saluran pembetung (sewer line).
2. Pastikan semua bekas tertutup rapat untuk melindungi dari serangga, tikus, dan debu. Makanan kering boleh tercemar, walaupun tidak memerlukan penyejukan.

PENYIMPANAN FREEZER / FREEZER STORAGE

1. Simpan makanan sejuk beku pada suhu 0 ° F (-18 ° C) atau lebih rendah.
2. Pastikan semua makanan sejuk beku dibungkus rapat atau dikemas untuk mengelakkan pembekuan beku (freezer burn).
3. Labelkan dan tarikhkan semua item.
4. Cairkan makanan beku dengan betul. Kaedah yang boleh digunakan:
a. Di dalam peti sejuk.
b. Di bawah air mengalir sejuk (Under cold running water).
c. Dalam ketuhar gelombang mikro, sekiranya barang itu hendak dimasak atau disajikan dengan segera.

Jangan cairkan makanan pada suhu bilik, kerana suhu permukaan akan melebihi 40 ° F (4 ° C) sebelum bahagian dalam dicairkan, mengakibatkan pertumbuhan bakteria.

PENYIMPANAN REFRIGERATOR / REFRIGERATOR STORAGE

1. Simpan semua makanan yang mudah rosak dalam peti sejuk dengan betul. Perhatikan bahawa had bawah Zon Bahaya Makanan (40 ° F atau 4 ° C) hanyalah had atas untuk penyimpanan peti sejuk. Sebilangan besar makanan tetap lebih baik pada suhu yang lebih rendah. Pengecualian utama adalah buah-buahan dan sayur-sayuran segar, yang tidak dianggap makanan berbahaya.

Suhu penyimpanan makanan / Food Storage Temperature

  •  Sayur-sayuran - 4 hingga 7 celcius
  • Telur - 3 hingga 4 celcius
  • Susu dan cream - 2 hingga 4 celcius
  • Poultry dan daging (meat) - 0 hingga 2 celcius
  • Ikan dan hidupan laut (Fish and seafood) - negatif 1 hingga 1 celcius

2. Jangan simpan terlalu banyak barang di dalam peti sejuk. Tinggalkan ruang di antara barang supaya udara sejuk dapat beredar.
3. Pastikan pintu peti sejuk ditutup kecuali semasa mengeluarkan atau memasukkan makanan.
4. Pastikan rak dan bahagian dalam peti sejuk sentiasa bersih.
5. Simpan barang mentah dan masak secara berasingan jika boleh.
6. Sekiranya makanan mentah dan dimasak mesti disimpan di dalam peti sejuk yang sama, simpan makanan yang dimasak di atas makanan mentah. Sekiranya makanan yang dimasak disimpan di bawah makanan mentah, ia boleh tercemar oleh titisan dan tumpahan. Kemudian, jika tidak dimasak lagi sebelum dihidangkan, ia mungkin berbahaya.
7. Simpan makanan sejuk dibungkus atau ditutup dan di dalam bekas yang bersih.
8. Jangan biarkan permukaan yang tidak bersih, seperti bahagian bawah bekas lain, menyentuh makanan.
9. Dinginkan makanan/sejukkan makanan secepat mungkin di atas ais atau mandi air sejuk (cold-water bath) sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Satu stok galon yang diletakkan di dalam peti sejuk yang panas dari dapur mungkin mengambil masa 10 jam untuk berada di bawah 40 ° F, memberi bakteria banyak masa untuk tumbuh.
10. Semasa menyimpan makanan seperti salad protein di dalam bain marie sejuk atau meja sejuk untuk diservis, jangan timbunan makanan di atas paras bekas (do not heap the food above the level of the container). Makanan di atas container ini tidak akan cukup sejuk.

PEMEGANGAN MAKANAN PANAS / HOT FOOD HOLDING

1. Untuk memastikan makanan tetap panas untuk diservis, gunakan meja stim atau peralatan lain yang akan memastikan semua bahagian semua makanan melebihi 140 ° F (60 ° C) setiap saat.
2. Pastikan makanan ditutup.
3. Bawa makanan ke suhu tahan secepat mungkin dengan menggunakan ketuhar, steamers, range-top periuk dan kuali, atau peralatan memasak lain. Jangan memanaskan makanan sejuk dengan meletakkannya terus di meja stim. Makanan akan mengambil masa terlalu lama untuk dipanaskan dan bakteria akan mempunyai masa untuk tumbuh.
4. Jangan biarkan makanan siap makan (ready-to-eat) bersentuhan dengan permukaan yang tercemar.