Jumaat, 15 Januari 2021

PEMBERSIHAN & SANITASI PERALATAN / CLEANING & SANITIZING EQUIPMENT

Pembersihan bermaksud membuang sisa makanaan yang kelihatan. Sanitasi bermaksud membunuh bakteria penyebab penyakit. Terdapat dua cara untuk membunuh bakteria adalah dengan haba dan bahan kimia.

Prosedur
1. Kikis dan prerinse. Tujuan langkah ini adalah agar air basuh lebih bersih serta tahan lama.
2. Basuh.Gunakan air suam pada suhu 110 ° F hingga 120 ° F (43 ° C hingga 49 ° C) dengan bahan pencuci yang baik. Gosok dengan baik dengan menggunakan berus untuk menghilangkan bekas sisa makanan dan minyak.
3. Bilas. Gunakan air suam dan bersih untuk membilas detergen. Tukar air dengan kerap, atau gunakan air mengalir dengan limpahan air.
4. Sanitasi. Letakkan perkakas di rak dan rendam dalam air panas pada suhu 170 ° F (77 ° C) selama 30 saat. (Elemen pemanas gas atau elektrik diperlukan untuk menahan air pada suhu ini.)
5. Tiriskan dan biarkan ia kering sendiri. Jangan lap dengan tuala kering. Jangan sentuh dengan tangan yang memegang makanan ke sanitasi pinggan mangkuk, gelas, dan barang perak.

PENCUCIAN MEKANIKAL / MECHANICAL DISHWASHING

Langkah-langkah mencuci pinggan menggunakan mesin adalah sama seperti kaedah tangan, kecuali mesin proses dalam mencuci, membilas, dan sanitasi.

Prosedur
1. Kikis dan prerinse.
2. Letak pinggan di rak pinggan sehingga semburan pencuci pinggan akan pancut air ke semua permukaan.
3. Jalankan mesin untuk pusingan penuh.
4. Suhu pembersihan: 180 ° F (82 ° C) untuk mesin yang sanitasi oleh haba. 140 ° F (60 ° C) untuk mesin yang sanitasi dengan detergen pembasmi kuman kimia.
5. Biarkan pinggan kering dengan sendiri dan periksa pinggan jika bersih atau tidak. Jangan sentuh permukaan pinggan.

MEMBASUH PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR / WASHING KITCHEN UTENSILS AND EQUIPMENT

1. Gunakan penyediaan dan prosedur sink tiga petak yang sama seperti pencucian pinggan manual.
2. Jangan gunakan serbuk penggosok (scouring powder) atau bulu keluli (steel wool). Ini boleh menyebabkan calar di mana bakteria dapat bersembunyi. Juga, potongan bulu keluli pecah (pieces of steel wool break off) dan boleh tertinggal di dalam kuali sehingga masuk ke dalam makanan.
3. Peralatan dengan makanan yang dipanggang harus dikikis dan dibersihkan, direndam di petak pertama hingga sisa makanan yang melekat dengan peralatan menjadi lembut, kemudian dikikis dan dibersihkan semula.
4. Pembersihan peralatan dapur boleh dilakukan dengan pembasmi kuman kimia dan bukannya dengan air panas. Gunakan pembasmi kuman yang diluluskan, dan ikuti arahan pada label.

MEMBERSIHKAN DAN SANITASI PERALATAN STATIONARY DAN PERMUKAAN TEMPAT KERJA / CLEANING AND SANITIZING STATIONARY EQUIPMENT AND WORK SURFACES

1. Cabut peralatan elektrik sebelum pembersihan dilakukan. Anda boleh mencederakan diri sendiri dengan teruk sekiranya anda terkena suis kuasa yang hidup semasa anda membersihkan peralatan.
2. Bongkar peralatan jika boleh. (Ini jelas tidak berlaku untuk peralatan seperti meja kerja.) Semua bahagian yang tidak boleh dilapisi harus dibersihkan dan dibersihkan seperti peralatan dapur.
3. Basuh semua permukaan sentuhan makanan, menggunakan larutan pencuci dan bersihkan dengan kain.
4. Bersihkan semua permukaan dengan larutan pembersih kekuatan ganda (double strength) dan dengan kain bersih yang hanya digunakan untuk tujuan ini.
5. Biarkan hingga kering.
6. Pasang semula peralatan.