Rabu, 20 Disember 2017

Karipap Kentang

Karipap Kentang
Doh pastri:

Tepung Gandum (diayak)    - 360 gram
Majerin.                                   - 135 gram

Inti karipap:

Ubi Kentang (potong dadu) - 500 gram
Dada Ayam (potong dadu)   - 300 gram
Serbuk Kari daging (pes)     - 200 gram
Bawang Putih.                        - 50 gram
Bawang Besar.                       - 50 gram
Daun Kari.                              - 1 Tangkai
Minyak Masak.                      - 50 gram

Kaedah:

  1. Sediakan pastri rapuh (tepung gandum + majerin jadikan serbuk roti) uli sehingga menjadi doh.
  2. Rehatkan doh pastri sementara menyediakan inti. 
  3. Panaskan minyak dan tumis Bawang Besar, Bawang putih, dan daun kari.
  4. Masukkan pes kari ke dalam bahan tumis sehingga masak dan pecah minyak. 
  5. Kemudian masukkan ubi kentang yang dipotong dadu.
  6. Apabila kentang hampir masak masukkan ayam ke dalam bahan tumis tadi. Biar seketika sehingga masak.
  7. Sementara sejukkan inti, canaikan doh menjadi bulat. Masukkan inti dan kelimkan.
  8. Rehatkan sebentar dan goreng dengan minyak yang banyak. 
  9. Hidang dan hiaskan. 
Bahan Asas: Tepung Gandum dan Ubi Kentang
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak