Karipap Kentang |
Tepung Gandum (diayak) - 360 gram
Majerin. - 135 gram
Inti karipap:
Ubi Kentang (potong dadu) - 500 gram
Dada Ayam (potong dadu) - 300 gram
Serbuk Kari daging (pes) - 200 gram
Bawang Putih. - 50 gram
Bawang Besar. - 50 gram
Daun Kari. - 1 Tangkai
Minyak Masak. - 50 gram
Kaedah:
- Sediakan pastri rapuh (tepung gandum + majerin jadikan serbuk roti) uli sehingga menjadi doh.
- Rehatkan doh pastri sementara menyediakan inti.
- Panaskan minyak dan tumis Bawang Besar, Bawang putih, dan daun kari.
- Masukkan pes kari ke dalam bahan tumis sehingga masak dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan ubi kentang yang dipotong dadu.
- Apabila kentang hampir masak masukkan ayam ke dalam bahan tumis tadi. Biar seketika sehingga masak.
- Sementara sejukkan inti, canaikan doh menjadi bulat. Masukkan inti dan kelimkan.
- Rehatkan sebentar dan goreng dengan minyak yang banyak.
- Hidang dan hiaskan.
Bahan Asas: Tepung Gandum dan Ubi Kentang
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak