Isnin, 18 Disember 2017

Cucur Badak

Cucur Badak
Ubi keledek       - 300 gram
(Direbus dan lecek)
Tepung Gandum - 150 gram
Garam.                  - 1 sudu kecil

Serunding:
Kelapa Parut.       - 400 gram
Minyak.                 - 10 ml ( Untuk menumis)
Cili Giling.             - 80 gram
Udang Kering.      - 80 gram (Bahan kisar)
Bawang Besar.     - 1 biji (Bahan kisar)
Bawang Putih.      - 2 ulas (Bahan kisar)
Serai.                      - 1 batang (Bahan kisar)

Kaedah :

  1. Rebus ubi keledek sehingga masak dan lembut.
  2. Lenyekkan ubi tadi bersama garam dan sejukkan. 
  3. Apabila ubi sudah sejuk masukkan tepung gandum dan jadikan doh.
  4. Bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan. 
  5. Masakkan inti seperti inti pulut panggang. Sejukkan. 
  6. Masukkan inti di dalam doh tadi. Goreng dalam minyak yang penuh.
  7. Hias dan hidangkan. 
Bahan Asas: Ubi keledek 
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak 

Gertuk Ubi Kayu

Gertuk Ubi Kayu
Ubi kayu.                  - 350 gram
Kelapa Parut Putih - 100 gram
Gula Pasir.                - 150 gram
Garam.                      - 1 sudu kecil

Kaedah:

  1. Rebus ubi kayu sehingga lembut dan masak.
  2. Apabila sudah masak dan lembut lenyekkan ubi sehingga hancur bersama garam dan gula pasir.
  3. Masukkan kelapa parut ke dalam ubi yang telah dilenyekkan tadi sehingga sebati. 
  4. Bentukkan doh bulat sederhana besar dan goreng dalam minyak yang telah dipanaskan.
  5. Goreng sehingga berwarna emas keperangan, angkat dan toskan minyak.
  6. Hidang dan hiaskan.
Bahan Asas: Ubi kayu 
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak