Cucur Badak |
(Direbus dan lecek)
Tepung Gandum - 150 gram
Garam. - 1 sudu kecil
Serunding:
Kelapa Parut. - 400 gram
Minyak. - 10 ml ( Untuk menumis)
Cili Giling. - 80 gram
Udang Kering. - 80 gram (Bahan kisar)
Bawang Besar. - 1 biji (Bahan kisar)
Bawang Putih. - 2 ulas (Bahan kisar)
Serai. - 1 batang (Bahan kisar)
Kaedah :
- Rebus ubi keledek sehingga masak dan lembut.
- Lenyekkan ubi tadi bersama garam dan sejukkan.
- Apabila ubi sudah sejuk masukkan tepung gandum dan jadikan doh.
- Bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan.
- Masakkan inti seperti inti pulut panggang. Sejukkan.
- Masukkan inti di dalam doh tadi. Goreng dalam minyak yang penuh.
- Hias dan hidangkan.
Bahan Asas: Ubi keledek
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak