Isnin, 18 Disember 2017

Gertuk Ubi Kayu

Gertuk Ubi Kayu
Ubi kayu.                  - 350 gram
Kelapa Parut Putih - 100 gram
Gula Pasir.                - 150 gram
Garam.                      - 1 sudu kecil

Kaedah:

  1. Rebus ubi kayu sehingga lembut dan masak.
  2. Apabila sudah masak dan lembut lenyekkan ubi sehingga hancur bersama garam dan gula pasir.
  3. Masukkan kelapa parut ke dalam ubi yang telah dilenyekkan tadi sehingga sebati. 
  4. Bentukkan doh bulat sederhana besar dan goreng dalam minyak yang telah dipanaskan.
  5. Goreng sehingga berwarna emas keperangan, angkat dan toskan minyak.
  6. Hidang dan hiaskan.
Bahan Asas: Ubi kayu 
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan