Isnin, 18 Disember 2017

Cucur Badak

Cucur Badak
Ubi keledek       - 300 gram
(Direbus dan lecek)
Tepung Gandum - 150 gram
Garam.                  - 1 sudu kecil

Serunding:
Kelapa Parut.       - 400 gram
Minyak.                 - 10 ml ( Untuk menumis)
Cili Giling.             - 80 gram
Udang Kering.      - 80 gram (Bahan kisar)
Bawang Besar.     - 1 biji (Bahan kisar)
Bawang Putih.      - 2 ulas (Bahan kisar)
Serai.                      - 1 batang (Bahan kisar)

Kaedah :

  1. Rebus ubi keledek sehingga masak dan lembut.
  2. Lenyekkan ubi tadi bersama garam dan sejukkan. 
  3. Apabila ubi sudah sejuk masukkan tepung gandum dan jadikan doh.
  4. Bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan. 
  5. Masakkan inti seperti inti pulut panggang. Sejukkan. 
  6. Masukkan inti di dalam doh tadi. Goreng dalam minyak yang penuh.
  7. Hias dan hidangkan. 
Bahan Asas: Ubi keledek 
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan