Rabu, 2 Mei 2018

Garam Masala

Bahan-bahan:

10 tangkai cili kering (Dibuang biji)
3 sudu makan ketumbar
1 1/2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pala
1 sudu makan jintan manis
2 sudu makan jintan putih 
3 kuntum bunga lawang

Kaedah:

1. Panaskan kuali dan sangai (menggoreng tanpa minyak) semua bahan sehingga harum.
2. Biarkan sejuk dan kisar di dalam pengisar kering sehingga menjadi
serbuk.

Kacang Kuda Rebus

Bahan-Bahan:

1 cawan kacang kuda (Direndam semalaman)
1 tangkai daun kari
1/4 sudu teh biji sawi
1 sudu teh rempah masala
1 sudu makan minyak sapi

Kaedah:

1. Rebus kacang kuda sehingga lembut.
2. Tuskan airnya sehingga kering.
3. Panaskan kuali dengan minyak sapi dan masukkan daun kari. Tumis biji sawi sehingga harum dengan api yang kecil.
4. Masukkan kacang kuda, garam masala dan kacau sehingga sebati.
5. Sedia dihidangkan.