Selasa, 5 Disember 2017

Sukun Goreng

Sukun Goreng
1 kg            - Buah sukun
150 gram  - Tepung Beras
50 gram    - Tepung Gandum
250 gram  - Air
1 liter        - Minyak Masak
Sedikit garam
Pewarna kuning

Kaedah:

  1. Bancuhkan 'batter' dengan mencampurkan tepung beras, tepung gandum, dan garam.
  2. Masukkan air dan letakkan sedikit pewarna kuning.
  3. Rehatkan 'batter'.
  4. Buangkan kulit sukun dan potong seakan-akan separuh bentuk bulan bagi setiap keping sukun.
  5. Panaskan minyak.
  6. Sadurkan sukun tadi dengan batter yang telah dibancuh.
  7. Goreng sehingga keemasan.
  8. Angkat dan toskan sukun goreng.
  9. Hidangkan bersama sambal ikan bilis ataupun gula.
Bahan Asas: Buah Sukun
Kaedah Memasak: Menggoreng dengan Minyak Banyak 


Lepat Pisang

Lepat Pisang
10 biji - Pisang Emas
100gm- Gula Pasir
60 gm - Tepung Gandum
100gm- Kelapa Parut

Kaedah:

  1. Sediakan pengukus dan didihkan air.
  2. Lapkan daun pisang dan layurkannya.
  3. Buang kulit pisang dan tumbuk pisang sehingga separuh lumat.
  4. Masukkan tepung gandum dan gula.
  5. Gaulkan rata.
  6. Gaulkan kelapa dan sedikit garam.
  7. Letakkan dua sudu besar bancuhan pisang tadi diatas daun pisang dan letakkan kelapa parut diatasnya.
  8. Lipatkan daun pisang, buatkan sehingga habis. Kukuskan selama 20 minit. Hidangkan.
Bahan Asas: Buah Pisang
Kaedah Memasak: Mengukus

Petua dan Tips Masakan

Menggoreng Tauhu
Tauhu akan melekat jika digoreng. Taburkan garam halus pada permukaan atas dan bawah tauhu sebelum digoreng. Hasilnya, tauhu tidak melekat lagi.

Cucur kodok
Kalau anda inginkan cucur kodok anda lembut setelah dimasak, bancuhlah dengan air suam. Kemudian goreng seperti biasa. Cucur pasti lembut walaupun setelah sejuk.

Membersih kerang
Mencuci kerang memang susah. Untuk itu, masukkan hampas kelapa bersama kerang didalam besen dan gaul bersama sedikit air. Setelah beberapa ketika, kerang akan bersih memutih.

Kesegaran Sayur
Sayuran kalau disimpan didalam peti ais beberapa hari, kesegarannya akan hilang. Untuk mengembalikan kesegarannya, rendam sayur tadi didalam air yang dicampur cuka selama beberapa minit. Selain mengembalikan kesegaran, cuka juga akan menghilangkan kotoran pada sayur.

Peria
Peria memang pahit. Untuk menghilangkan pahitnya, potong peria dan rendam didalam air berisi garam. Setelah lebih kurang 25 minit, sejat dan masaklah peria tadi mengikut resepi anda.

Ayam Tidak Hanyir Lagi
Mereka yang gemar makan ayam, pasti tahu cara menghilangkan hanyir. Ayam dipotong dan dibersihkan, diperap beberapa minit dengan garam, asam jawa dan sedikit tepung gandum. Kemudian cuci bersih. Bubuh garam dan kunyit seperti biasa atau ramuan mengikut selera.

Cerita Badminton Saya l My Badminton story

Pada tahun 2011, saya mula bermain futsal. Tujuan bermain futsal adalah berminat dengan bola sepak dan pada masa yang sama untuk menjadi sihat dan cergas. Selalunya saya dan rakan akan berlatih bermain futsal di Gelanggang futsal Greenwood pada setiap 10.00 pagi. Setiap hari jumaat pada 10.00 malam, semua rakan-rakan saya akan berkumpul di Gelanggang futsal di Setapak untuk bermain futsal. Pada musim hujan, saya dan rakan-rakan tidak dapat berlatih futsal disebabkan hujan di sebelah pagi. Setelah berbincang di kedai mamak, semua rakan-rakan berpakat bermain badminton sebagai ganti kepada futsal. Memandangkan satu persatu rakan masuk hospital disebabkan mengalami kecederaan ACL, kecederaan lutut yang parah akibat bermain futsal. Kecederaan ini disebabkan rakan tidak biasa dengan bermain futsal, berlatih, dan bermain dengan teknik yang betul. Lagipun, umur rakan semua sudah hampir mencecah 30 an. Mahu bermain seperti pemain profesional tetapi kita sebenarnya amatur. Jika hendak bermain futsal atau bola sepak, pemain perlu melakukan regangan dan memanaskan badan sebelum bermain untuk mengelakkan kecederaan.

Pada tahun 2012, saya bermula bermain badminton di JJB Badminton Court, Setapak tetapi sekarang ia dikenali sebagai SLK Badminton Court, Setapak kerana ia telah diambil alih oleh pemilik yang baru. Pada mulanya, saya hanya bermain untuk jadi sihat dan cergas. Saya mendapati bermain badminton ini agak mengasyikkan. Pagi main, bila saya day off main, dan kadang-kadang selepas habis kerja pun bermain badminton lagi.

Sehingga kini saya masih bermain Badminton jika ada kelapangan. 
Akhirnya saya dapat pingat juga...
Nama saya Shahrul Ridzuan Bin Khairudin. Saya adalah pemenang keempat, kategori perseorangan lelaki dalam pertandingan badminton anjuran "Starwood" 2015 yang berlangsung pada 13 jun 2015 di gelanggang badminton "Sport Ampang Planet".