Selasa, 5 Disember 2017

Sukun Goreng

Sukun Goreng
1 kg            - Buah sukun
150 gram  - Tepung Beras
50 gram    - Tepung Gandum
250 gram  - Air
1 liter        - Minyak Masak
Sedikit garam
Pewarna kuning

Kaedah:

  1. Bancuhkan 'batter' dengan mencampurkan tepung beras, tepung gandum, dan garam.
  2. Masukkan air dan letakkan sedikit pewarna kuning.
  3. Rehatkan 'batter'.
  4. Buangkan kulit sukun dan potong seakan-akan separuh bentuk bulan bagi setiap keping sukun.
  5. Panaskan minyak.
  6. Sadurkan sukun tadi dengan batter yang telah dibancuh.
  7. Goreng sehingga keemasan.
  8. Angkat dan toskan sukun goreng.
  9. Hidangkan bersama sambal ikan bilis ataupun gula.
Bahan Asas: Buah Sukun
Kaedah Memasak: Menggoreng dengan Minyak Banyak 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan