Rabu, 6 Disember 2017

Penganan Kacau Labu

600 gram   - Labu
5 biji          - Telur
300 gram   - Gula Pasir
4 helai       - Daun Pandan ( Jadikan jus pandan )
500 ml       - Santan
200 gram   - Tepung Pulut
Pewarna Kuning
Garam

Kaedah:

  1. Kopek kulit labu dan rebuskan hingga empuk. Lecekkan.
  2. Buat serikaya dengan campuran gula, telur dan air daun pandan dan masukkan santan.
  3. Campurkan labu dan juga sekaya.
  4. Campurkan pula tepung pulut dan gaul rata.
  5. Masukkan semua bahan campuran tadi ke dalam kuali dan campur sedikit pewarna.
  6. Kacau hingga pekat dan betul-betul masak.
  7. Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan,
  8. Potong dan hidangkan.

Bahan Asas: Labu
Teknik memasak: Mengukus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan