Rabu, 6 Disember 2017

Nagasari

Nagasari
80 gram    - Tepung Beras
370 ml      - Santan Pekat
3 cawan    - Air
60 gram    - Gula Pasir
Garam (Secukup Rasa)
Daun Pandan
5 biji         - Pisang Berangan
10 helai     - Daun Pisang (13x20cm )

Kaedah:


  1. Campurkan semua bahan bagi batter dan kacau di atas api perlahan kacau hingga likat.
  2. Angkat dan sejukkan.
  3. Panaskan kukus dan didihkan air.
  4. Potongkan pisang berangan kepada 2 bahagian memanjang.
  5. Letakkan batter pekat 2 sudu besar di atas daun pisang yang telah dilayur tadi.
  6. Letakkan pula pisang diatasnya dan letakkan sedikit lagi bancuhan diatasnya supaya menutupi pisang.
  7. Lipatkan daun pisang mengikut cara lepat pisang.
  8. Kukus sehingga 25 minit dan sejukkan sebelum dihidang.

Bahan Asas: Buah Pisang
Kaedah Memasak: Mengukus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan