Nagasari |
370 ml - Santan Pekat
3 cawan - Air
60 gram - Gula Pasir
Garam (Secukup Rasa)
Daun Pandan
5 biji - Pisang Berangan
10 helai - Daun Pisang (13x20cm )
Kaedah:
- Campurkan semua bahan bagi batter dan kacau di atas api perlahan kacau hingga likat.
- Angkat dan sejukkan.
- Panaskan kukus dan didihkan air.
- Potongkan pisang berangan kepada 2 bahagian memanjang.
- Letakkan batter pekat 2 sudu besar di atas daun pisang yang telah dilayur tadi.
- Letakkan pula pisang diatasnya dan letakkan sedikit lagi bancuhan diatasnya supaya menutupi pisang.
- Lipatkan daun pisang mengikut cara lepat pisang.
- Kukus sehingga 25 minit dan sejukkan sebelum dihidang.
Bahan Asas: Buah Pisang
Kaedah Memasak: Mengukus
Tiada ulasan:
Catat Ulasan