Rabu, 6 Disember 2017

Bepang

Bepang
300 gram   - Kacang Tanah (Sangai)
100 gram   - Bijan
150 gram   - Gula Pasir
50 gram     - Gula Merah
Air (sedikit)

Kaedah:


  1. Sangai kacang tanah yang telah dibuang kulit sehingga sedikit garang.
  2. Sangai juga bijan yang disediakan sehingga sedikit bertukar warna.
  3. Panaskan gula pasir sehingga menjadi sedikit karamel.
  4. Masukkan kacang tanah dan juga bijian yang telah disangai tadi.
  5. Masukkan juga sedikit gula merah dan gaul rata.
  6. Masukkan bahan campuran ke dalam loyang petak yang telah di kertas minyak.
  7. Sediakan bepang tadi. Biarkan suam seketika dan potong secara memanjang.
  8. Hidangkan.
Bahan Asas: Kacang Tanah
Kaedah Memasak: Merenih


Tiada ulasan:

Catat Ulasan