Ahad, 17 Disember 2017

Bingka Ubi / Tapioca Cake

Bingka Ubi
Ubi kayu.                        - 250 gram
Pati Santan.                    - 250 ml
Air gula melaka pekat - 250 ml
Telur Ayam.                   - 1 biji
Marjerin.                        - 60 gram

Kaedah:

  1. Bancuh ubi yang diparut dengan santan dan air gula pekat.
  2. Pukul telur dan masukkan dalam adunan ubi tadi.
  3. Masukkan marjerin yang telah cair. Kacau dan ratakan.
  4. Panaskan acuan yang telah di lenserkan. Kemudian masukkan adunan ke dalam acuan tadi.
  5. Bakar hingga perang dan masak. 
Bahan Asas: Ubi kayu 
Kaedah Memasak: Membakar 

Abok-Abok

Abok-Abok 
Biji Sagu.                  - 200 gram
Gula Pasir.               - 100 gram
Gula Melaka.           - 100 gram
Jus Pandan.              - 6 sudu besar
Kelapa Parut Putih - 6 sudu besar

Daun Pisang            - 8 helai (7cm x 22cm)

Kaedah:

  1. Sediakan air kukusan.
  2. Basuh sagu dalam penapis dan toskan. 
  3. Campurkan gula melaka dengan gula pasir.
  4. Sediakan kelongsong daun pisang. 
  5. Masukkan sagu ke dalam mangkuk adunan, campurkan kelapa, jus pandan dan gaul rata.
  6. Buka kelongsong dan masukkan sedikit campuran sagu ke dalam kelongsong dan tekan sedikit.
  7. Masukkan 1 sudu kecil campuran gula dan ambil campuran sagu tutup di atasnya.
  8. Lipat kedua belah kelongsong dan kukus selama 20 minit atau hingga sagu masak (jernih).
Bahan Asas: Sagu
Kaedah Memasak: Mengukus