Abok-Abok |
Gula Pasir. - 100 gram
Gula Melaka. - 100 gram
Jus Pandan. - 6 sudu besar
Kelapa Parut Putih - 6 sudu besar
Daun Pisang - 8 helai (7cm x 22cm)
Kaedah:
- Sediakan air kukusan.
- Basuh sagu dalam penapis dan toskan.
- Campurkan gula melaka dengan gula pasir.
- Sediakan kelongsong daun pisang.
- Masukkan sagu ke dalam mangkuk adunan, campurkan kelapa, jus pandan dan gaul rata.
- Buka kelongsong dan masukkan sedikit campuran sagu ke dalam kelongsong dan tekan sedikit.
- Masukkan 1 sudu kecil campuran gula dan ambil campuran sagu tutup di atasnya.
- Lipat kedua belah kelongsong dan kukus selama 20 minit atau hingga sagu masak (jernih).
Bahan Asas: Sagu
Kaedah Memasak: Mengukus
Tiada ulasan:
Catat Ulasan