Sabtu, 16 Disember 2017

Talam Suji

Talam Suji
Bahan A:
Telur.                     - 4 biji
Santan.                  - 100 ml
Gula Melaka.        - 100 ml
Gula Pasir.            - 50 gram
Tepung Gandum - 15 gram
Daun Pandan.      - 2 helai

Bahan B:
Tepung Suji.         - 1/2 cawan
Telur.                     - 1 biji
Tepung Gandum - 30 gram
Santan.                  - 350 ml
Gula Pasir.            - 50 gram
Daun Pandan.      - 2 helai
Pewarna Hijau

Kaedah:

  1. Masukkan semua bahan B kecuali tepung suji di dalam blender dan blend halus. Tapiskan.
  2. Masukkan semua bahan B ke dalam tepung suji dan kacau rata.
  3. Masakkan di atas api perlahan hingga pekat.
  4. Tuangkan di dalam loyang dan kukus selama 5 minit.
  5. Masukkan kesemua bahan A ke dalam blender. Blend dan tapiskan.
  6. Tuangkan di atas lapisan suji tadi.
  7. Kukus hingga masak. (Api jangan terlalu kuat hingga bancuhan telur menggelembung) 
  8. Sejukkan. Potong dan hidangkan. 
Bahan Asas: Tepung Suji 
Kaedah Memasak: Mengukus 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan