Sabtu, 16 Disember 2017

Gulab Jamun

Gulab Jamun
Susu Tepung.         - 125 gram
Tepung Gandum.  - 4 cawan besar
Baking Powder.     - 1 sudu kecil
Minyak Sapi.          - Secukup rasa
Air                            - 50 ml

Sirap:
Gula Pasir.              - 200 gram
Air.                           - 125 ml
Minyak Masak.      - 1 liter

Kaedah:

  1. Buatkan sirap pekat.
  2. Campurkan semua bahan kering.
  3. Dengan menggunakan jari adunkan minyak sapi ke dalam itu.
  4. Masukkan air dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Biarkan 30 minit dalam suhu bilik atau boleh masukkan sebentar di dalam peti sejuk.
  6. Bulatkan sebesar guli dan goreng didalam minyak banyak.
  7. Rendamkan tepung yang telah digoreng tadi di dalam sirap pekat.
  8. Hidangkan. 
Bahan Asas: Tepung Gandum 
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan