Gulab Jamun |
Tepung Gandum. - 4 cawan besar
Baking Powder. - 1 sudu kecil
Minyak Sapi. - Secukup rasa
Air - 50 ml
Sirap:
Gula Pasir. - 200 gram
Air. - 125 ml
Minyak Masak. - 1 liter
Kaedah:
- Buatkan sirap pekat.
- Campurkan semua bahan kering.
- Dengan menggunakan jari adunkan minyak sapi ke dalam itu.
- Masukkan air dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
- Biarkan 30 minit dalam suhu bilik atau boleh masukkan sebentar di dalam peti sejuk.
- Bulatkan sebesar guli dan goreng didalam minyak banyak.
- Rendamkan tepung yang telah digoreng tadi di dalam sirap pekat.
- Hidangkan.
Bahan Asas: Tepung Gandum
Kaedah Memasak: Menggoreng Minyak Banyak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan