Jumaat, 20 April 2018

Daging Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:

1 kg daging -  dipotong nipis
1 batang lobak merah - potong dadu
1 batang seleri- dihiris nipis
Secubit garam
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
1 biji tomato
2 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
Minyak masak
1 batang daun bawang

Kaedah:

1. Potong daging nipis-nipis, basuh dan tuskan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar
hingga wangi.
3. Masukkan daging, lada hitam dan kicap
pekat biarkan mendidih.
4. Apabila mendidih masukkan lobak
merah, batang celeri hingga pekat.
5. Akhir sekali sesuaikan rasa masukkan
lobak merah.
6. Angkat dan hias dengan hirisan daun
bawang.

Asam Pedas Lada Hitam

Bahan-bahan:

500 gm              - Ikan duri
1 labu                - Bawang besar
1 cm                   - Halia
2 ulas                 - Bawang putih
1 cm                   - Kunyit hidup
1 sudu besar    - Lada hitam
15 tangkai         - Cili kering yang di rendam bersama air panas
1/2 sudu besar  - Air asam jawa
5 sudu besar     - Minyak
10 biji                 - Kacang Bendi

Kaedah:

1. Kisar semua bahan hingga lumat kecuali air asam jawa.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan air asam jawa, garam, sedikit gula dan ikan biarkan mendidih.
3. Apabila mendidih masukkan kacang bendi. Sesuaikan rasa. Angkat dan hidangkan.