Jumaat, 20 April 2018

Daging Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:

1 kg daging -  dipotong nipis
1 batang lobak merah - potong dadu
1 batang seleri- dihiris nipis
Secubit garam
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
1 biji tomato
2 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
Minyak masak
1 batang daun bawang

Kaedah:

1. Potong daging nipis-nipis, basuh dan tuskan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar
hingga wangi.
3. Masukkan daging, lada hitam dan kicap
pekat biarkan mendidih.
4. Apabila mendidih masukkan lobak
merah, batang celeri hingga pekat.
5. Akhir sekali sesuaikan rasa masukkan
lobak merah.
6. Angkat dan hias dengan hirisan daun
bawang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan