Khamis, 26 April 2018

Cucur Ikan Bilis

Bahan-bahan:

150 gm ikan bilis - rendam
250 gm tepung gandum
1 labu bawang besar - hiris nipis
5 tangkai daun kucai - potong kasar
100 gm tauge
1 cawan air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng

Kaedah:

1. Masukkan ikan bilis, bawang, daun kucai, tauge ke dalam tepung. Kemudian tambahkan garam dan air secukupnya. Gaul sehingga sebati.
2. Panaskan minyak, jemputkan adunan di dalam kuali. Goreng sehingga kekuning-kuningan atau sehingga masak.
3. Jemput-jemput ikan bilis enak di cicah dengan kuah kacang ataupun sos.

Lepat Pisang

Bahan-bahan:

1 ikat                    - pisang emas
1 1/2 cawan        - tepung gandum
1/2 cawan            - tepung ubi
200 gram             - kelapa parut- ambil putih
1/2 cawan            - gula
Secubit Garam
Daun Pisang        - Dipotong empat segi dan dilayur

Kaedah:

l. Lenyekkan pisang, kemudian masukkan tepung dan gula, gaul sehingga sebati.
2. Bentangkan daun pisang dan letakkan sedikit adunan pisang. Ratakan sedikit dan isikan inti kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam, kemudian gulung.
3. Kukus selama 20 minit. Boleh dihidangkan.