Jumaat, 29 Januari 2021

RAMUAN DALAM FLAVOUR/PERISA

Apakah perbezaan antara rasa dan flavor/perisa? Kita semua makan setiap hari, banyak tidak ingat dunia, kita juga memasak setiap hari, jadi anda fikir jawapan untuk soalan itu mudah, tetapi tidak. Cara kita makan dan menghargai makanan adalah subjek yang menarik dan kompleks kerana ia adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian, kita cenderung tidak terlalu memperhatikan proses mekaniknya. Inilah sebabnya mengapa, sehingga baru-baru ini, makanan tidak dianggap sebagai subjek yang sesuai untuk penyelidikan ilmiah yang serius.

Aroma ialah apa yang anda bau
        +
Rasa ialah apa yang anda rasa dengan lidah
        =
Flavor/Perisa ialah apa yang anda faham

Namun bila kita makan ia melibatkan semua deria secara serentak, itu adalah salah satu tindakan paling rumit yang dilakukan oleh tubuh manusia. Kini para saintis nampaknya mencari dan meneliti setiap aspek yang mungkin dari proses makan dan memasak. Mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang apa yang sebenarnya berlaku di mulut kita (dan, seperti yang akan anda lihat, di hidung dan otak kita) menjadikan memasak dan makan lebih menarik dan menggembirakan.

Dan ini akan membantu anda memanfaatkan sepenuhnya masakan dan ramuan yang anda gunakan. Cuba anda pilih biskut, cubit/tutup hidung anda, gigit biskut dan kunyah, teruskan cubit/tutup hidung sambil habiskan kunyahan biskut itu . Anda akan melihat rasa masin atau manis, tetapi sedikit. Sekarang lepaskan hidung anda. Tiba-tiba anda akan mendapat pelbagai rasa. Ini adalah pengalaman yang luar biasa untuk kanak-kanak, sebab itulah saya mencadangkan biskut, tetapi boleh dibuat dengan banyak bahan. Sos Tomato berfungsi dengan sangat baik kerana anda akan dapat merasakan pelbagai perkara, baik sebelum dan selepas anda melepaskan hidung.

Epal juga enak dan, jika anda berada di pesta makan malam, anda boleh menggunakan wain merah sebagai gantinya. Ujiannya agak menyeronokkan, tetapi ia juga menunjukkan dua fakta paling penting mengenai makan. Pertama, terdapat kenikmatan kita bukan dari mulut tetapi dari hidung. Kerana kita memasukkan makanan ke dalam tubuh kita melalui mulut, kita tertipu memikirkan bahawa di situlah semua rasa flavour/perisa kita berlaku. Sejenis kegelisahan minda berlaku. Kedua, hidung dan mulut mengesan kualiti yang sangat terpisah dan berbeza dalam makanan. Mulut mengesan selera. Hidung mengesan aroma. Ini adalah gabungan rasa dan aroma yang membentuk flavour/perisa.