Selasa, 10 April 2018

Yong Chow Fried Rice

Bahan- bahan

Masak nasi dahulu sebelum goreng nasi.

BERAS - 300 gm
AIR - 340 ml
MINYAK MASAK - 1 Sudu besar

BAHAN TUMIS

BAWANG PUTIH - 2 Ulas (cincang)

BAHAN PERISA

SOS TIRAM - 3 Sudu besar
MINYAK BIJAN - 1 Sudu kecil
UDANG - 50 gm (buang kulit)
TELUR - 2 biji
MIXED VEGETABLES - 50 gram
LADA PUTIH - Secukup rasa
GARAM - Secukup rasa

GARNISHING

DAUN BAWANG - 3 gm (slice)
BAWANG GORENG 5 gm

Kaedah

1 Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan telur dan kacau.
2 Masukkan udang biar masak. Masukkan sos tiram. Biar sebentar
3 Masukkan nasi dan kacau bersama mixed vege. Perisakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan