Beras Pulut - 300 gram
Air
Garam
Daun Pandan. - 2 helai
Telur. - 1 biji (Rebuskan)
Seaweed. - 30 gram (Cincang halus)
Inti:
Daging Lembu/Ayam - 200 gm
Bawang Besar - 1 biji
Cendawan Shitake - 150 gm
Chestnuts - 50 gm
Halia - 2 inci
Gula - 1/2 sudu kecil
Kicap Soya - 1 sudu besar
Minyak Masak - 100 ml
Lada Sulah - 1/4 sudu kecil
Kaedah:
1. Masakkan pulut bersama dengan air hingga masak dengan sedikit garam.
2. Apabila pulut masak, alihkan dari periuk, uli sebati dan padatkan serta bentukkan seperti bebola.
3. Masakkan inti, panaskan minyak, tumiskan bawang dan halia hingga naik bau.
4. Masukkan daging, bahan lain, masak hingga daging empuk dan perasakan.
5. Sejukkan sebentar inti tersebut.
6. Ambil semula bebola pulut tadi lalu leperkan sedikit. Masukkan inti ke dalam bebola dan bentukkan semula.
7. Sesudah bulatkan semua pulut. Taburkan telur kuning yang telah dihancurkan dan juga seaweed.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan