Beras
Beras merupakan bahan makanan utama bagi orang Asia. Ia boleh direbus untuk dijadikan nasi atau bubur dan dimakan bersama lauk seperti daging, ikan, karangan laut dan sayur-sayuran. Beras boleh dikisar untuk dijadikan tepung beras. Tepung beras digunakan untuk membuat kuih muih, mihun, laksa, kueh tiaw, bahan penyadur, dan pemekat untuk sesuatu masakan.
Jenis Beras
Beras separa rebus
- Direndam 24 jam, nutrien (vitamin B, kalsium, ferum dan gluten) diserap oleh endosperma
- Direbus setengah masak selama 10 minit dan dikeringkan sebelum dikisar
- Dikenali sebagai beras keling
- Warna kekuningan dan sangat berkhasiat
- Terdapat bau luar biasa tetapi tahan lama untuk disimpan
Beras Kampung
- 40% - 50 % bran dan germa dikeluarkan - lebih berkhasiat
- Kehadiran gluten, vitamin B dan mineral
- Warna keperangan dan berbau tidak enak
- Ada sedikit lemak menjadi cepat hapak dan mudah berkutu
Beras Pulut
- Mempunyai kandungan kanji yang tinggi berbanding beras biasa
- Diproses sama seperti beras biasa
- Selain putih, terdapat juga beras pulut berwarna hitam
- Boleh diproses menjadi tepung
- Beras pulut dan tepung pulut boleh dijadikan bahan untuk membuat kuih manis dan savouri
Beras Putih atau Beras Kilang
- Dikisar hampir semua bran dan germa dikeluarkan
- Nutrien hilang semasa pemprosesan
- Warna putih dan bersih
- Rasa sedap dan digemari
Terdapat banyak jenis beras, selain yang telah tersenarai di atas, misalnya beras basmathi, beras wangi, hidroponi dan sebagainya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan