Kuih Koci |
Air - 220 gram (Perasakan dengan garam)
Tepung Gandum- 50 gram
Beras Pulut Hitam- 100 gram (Dikisar halus)
Inti:
Kelapa Parut - 400 gram
Gula Pasir - 100 gram (Buat air gula)
Gula Melaka - 150 gram
Tepung Gandum - 30 gram
Dadih:
Santan Pekat - 250 ml
Air - 200 ml
Daun Pisang
Kaedah:
1. Layurkan sedikit daun pisang dan bentukkan bulat. Anggaran 15 cm.\
2. Doh. Campurkan tepung pulut dengan beras pulut hitam yang telah dikisar campurkan air dan jadikan doh.
3. Rehatkan doh.
4. Buatkan inti, letakkan gula merah dan gula pasir dan sedikit air dan jadikan air gula pekat.
5. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati. Sejukkan.
6. Masak dadih. Panaskan santan dan air sehingga sedikit pekat dan berminyak.\
7. Bentukkan doh tadi. Bentuk bulat sederhana dan masukkan inti di dalamnya.
8. Letakkan sedikit dadih di atas daun pisang tadi dan letakkan doh. Bungkus mengikut cara kuih koci.
9. Kukus sehingga masak dan hidangkan.
Bahan Asas: Tepung Pulut
Kaedah Memasak: Mengukus
Tiada ulasan:
Catat Ulasan