Ahad, 14 Januari 2018

Seri Muka

Seri Muka
Beras Pulut        - 300 gram (direndam semalaman)
Gula Pasir          - 100 gram (dicampurkan dengan gula merah jadikan air gula)
Gula Merah        -100 gram
Santan Pekat      - 150 ml
Santan Cair        - 200 ml
Tepung Gandum- 3 sudu besar
Tepung Jagung  - 1 sudu besar
Telur                  -2 biji

Kaedah:
1. Rendam beras pulut semalaman. Bilas hingga bersih dan toskan.
2. Pukul telur, masukkan air gula merah, masukkan tepung gandum dan tepung jagung, gaul rata.
3. Campurkan santan pekat dan campurkan 150 ml air dan kacau hingga sebati.\
4. Kukus pulut kemudian masuk sedikit santan. Sejukkan.
5. Mampatkan semua pulut yang telah masak di dalam loyang.
6. Kukus semula pulut di dalam pengukus.
7. Tuangkan batter pekat tadi di atas pulut.
8. Kukus hingga masak. 15 minit.
9. Sejukkan sebelum dipotong.

* Seri muka warna coklat letak serbuk kayu manis ( letak untuk bau & rasa sahaja )

Bahan Asas : Beras Pulut
Kaedah Memasak : Mengukus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan