Ahad, 14 Januari 2018

Kuih Kertas

Kuih Kertas
Tepung Pulut        - 200 gram
Kelapa Parut         - 250 gram
Garam                   - Secukup rasa
Air

Gula Pasir             -300 gm (untuk sira)
Minyak                 - 1 kg (untuk menggoreng)

Kaedah:

1. Campurkan kelapa parut dan juga tepung pulut dan sedikit garam dan jadikan doh lembik.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Bentukkan doh kepada lonjong-lonjong kecil dan masukkan ke dalam minyak yang panas.
4. Gorang sehingga keemasan. Angkat dan toskan.
5. Untuk sira, panaskan gula diatas kuali dan letakkan sedikit air sahaja.
6. Apabila gelembung-gelembung gula telah timbul masukkan kuih yang telah digoreng tadi ke dalam kuali.
7. Teruskan mengacau kuih dan gula tadi sehingga gula betul-betul pekat.
8. Apabila gula pekat. Tutupkan api dan teruskan lagi kacau kuih tadi  sehingga gula mengeras dan menjadi putih.
9. Hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan