Sabtu, 20 Januari 2018

Tepung Gomak

Tepung Gomak
Tepung Pulut           - 300 gram (direndam semalaman)
Air                           - 220 ml (diperasakan dengan garam)
Tepung Gandum      - 50 gram

Inti:

Kacang Hijau          - 350 gram
Kelapa Parut           - 200 gram
Air                           - (untuk merebus)
Gula                        - 200 gram
Tepung Gandum     - 50 gram

Sadur:
Kacang Hijau          - 150 gram (di sangai dan dikisar halus)

Kaedah:

1. Campurkan tepung pulut dan tepung gandum dan ayakkan. Campurkan dengan air dan jadikan doh lembut.
2. Bentukkan doh kepada bulat-bulat sederhana.
3. Rebus kacang hijau hingga kembang. Masukkan gula dan kelapa parut dan perasakan dengan sedikit garam.
4. Kacau sehinga sebati dan pekat. Campurkan dengan sedikit tepung gandum. Sejukkan.
5. Masukkan inti ke dalam doh-doh kecil tadi dan bulatkan semula.
6. Rebuskan doh yang berinti di dalam air yang mendidih.\
7. Angkatkan doh apabila doh timbul di permukaan air.
8. Toskan doh yang telah diangkat. Sejukkan sebentar.
9. Golekkan doh tadi ke dalam serbuk kacang hijau yang telah di kisar. Leperkan dan hidangkan.


Bahan Asas: Tepung Pulut
Kaedah Memasak: Merebus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan