Ahad, 14 Januari 2018

Pulut Serunding

Pulut Serunding
Beras Pulut      - 300 gram (direndam semalaman)
Santan Cair      - 300 ml

Serunding:
Kelapa Parut   - 400 gram
Minyak           - 10 ml
Cili Giling      - 80 gram
Udang Kering- 80 gram (Bahan kisar)
Bawang Besar- 1 biji (Bahan kisar)
Bawang Putih- 2 ulas (Bahan kisar)
Halia              - 1 inci (Bahan kisar)
Jintan Manis  - 10 gram
Jintan Putih    - 10 gram
Serai               - 1 batang (Bahan kisar)

Kaedah:
1. Rendam beras pulut semalaman. Bilas sehingga bersih dan toskan.
2. Tanak pulut dan perasakan dengan sedikit garam. Sejukkan.
3. Untuk inti, panaskan mintak, tumis jintan, masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi.
4. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati hingga masak dan perasakan.
5. Sejukkan inti.
6. Ambil sedikit pulut dan bentukkan segi tiga dan golekkan di dalam serunding.
7. Hidangkan.

Bahan Asas: Beras Pulut
Kaedah Memasak: Merebus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan