Isnin, 4 Disember 2017

Rempah & Herba

Rempah
Merupakan bahagian pokok yang kering dan berbau (aroma). Ianya boleh dikeringkan dan dikisar menjadi serbuk. Contohnya:

  • Biji sawi ialah bijian
  • Kulit kayu manis ialah bahagian daripada batang pokok
  • Lada sulah ialah buah-buahan
Herba
Merupakan bahagian tumbuhan (daun, bunga, batang, akar, buah, dan sebagainya) yang digunakan sebagai bahan perisa. Biasanya digunakan semasa ia segar kerana rasanya masih kuat. Ia juga boleh dikeringkan supaya tahan lebih lama. Contohnya:

  • Kunyit
  • Bunga Kantan
  • Serai 
  • Halia
  • Bay Leaf (Daun Salam)
  • Daun Kesum
  • Lengkuas
Semasa menyediakan makanan, rempah ratus dan herba digunakan untuk:
  1. Membaiki rasa
  2. Merangsang selera
  3. Membaiki warna dan rupa makanan (tekstur)
Pemilihan dan pembelian
  1. Herba mestilah dalam keadaan segar supaya baunya kuat dan harum.
  2. Rempah serbuk mesti cukup kering dan tidak berketul-ketul.
  3. Beli rempah dalam kuantiti yang sedikit apabila perlu supaya ia dalam keadaan segar dan baunya masih kuat.
  4. Seberapa boleh elak beli rempah serbuk kerana ia cepat kehilangan rasa dan bau. Rempah boleh dibuat sendiri dalam bentuk serbuk jika diperlukan.
  5. Beli rempah dari kedai yang banyak menjual rempah ratus seperti kedai India bagi memastikan bekalannya baru jika dibandingkan rempah yang dibeli dari pasar raya.
Penyimpanan
  1. Pastikan bekas menyimpan rempah dalam keadaan bersih dan kering.
  2. Herba perlu segera dibungkus dengan kertas dan simpan dalam peti sejuk.
  3. Simpan rempah dalam bekas bertutup rapat dan letakkan di tempat yang kering pada suhu bilik.
  4. Jika bekalan herba banyak, jemurkan sehingga ia kering dan simpan dalam kedap udara.

Jenis-jenis rempah dan kegunaannya


Kulit kayu manis
Dalam bentuk batang bergulung atau serbuk, Baunya wangi dan digunakan untuk masakan lauk pauk dan kuih muih.

Bunga Lawang

Ia adalah berbentuk seperti bintang dan biasanya digunakan dalam masakan Melayu, Cina, dan India.

Buah Pelaga

Ia adalah jenis bijian. Boleh digunakan sebiji, digiling atau dikisar menjadi serbuk. Biasanya digunakan untuk kari, sup dan nasi.

Cengkih
Cengkih ialah putik kering bunga cengkih yang belum kembang. Rasanya kuat dan tajam. Digunakan sebiji-sebiji untuk sup, daging, stew, nasi, kari dan dalam bentuk serbuk untuk kek, roti, biskut dan ban.

Rempah Empat Sekawan terdiri dari campuran empat rempah seperti kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih yang digunakan sebagai bahan rempah asas untuk menumis.

Jintan Manis  dan Jintan Putih
Jintan Manis
Jintan Putih

Kedua-dua jenis rempah ini adalah bijian. Biasanya digunakan di dalam masakan Melayu, Cina dan India.

Ketumbar

Ketumbar mempunyai sedikit rasa manis. Banyak digunakan dalam masakan timur untuk membuat acar dan cutni.

Halba

Halba mempunyai rasa yang pedas, kuat dan tajam. Biasa digunakan dalam masakan seperti kari. Digunakan dalam kuantiti yang sedikit.

Halba Campur terdiri dari campuran halba, jintan manis, jintan putih dan biji sawi sebagai bahan menumis kari ikan.

Saffron / Koma-koma
Rempah yang mahal dan berwarna kuning. Ia digunakan untuk mewarnakan makanan. Kebiasannya ia dijual dalam bentuk jalur atau serbuk. Saffron perlu dibancuh dengan air untuk mendapatkan warnanya.

Serbuk Lada Kering

Serbuk lada kering dibuat dari lada yang kering. Ia sangat pedas. Ia digunakan dalam kuantiti yang sedikit untuk masakan kari, sambal, sos, dan jeruk.

Biji Sawi

Biji Sawi adalah jenis bijian. Biasanya digunakan di dalam masakan India terutama bagi kari ikan. Juga terdapat dalam bentuk pes.


Jenis-jenis Herba dan kegunaanya

Daun Kari

Daun Kari mempunyai bau yang kuat dan sangat sesuai dimasukkan dalam masakan kari, kuih vadai, muruku, dan masakan savouri India.

Bunga Kantan

Bunga Kantan mempunyai bau yang agak wangi dan digunakan untuk ramuan tambahan atau hiasan seperti Laksa. Ia digunakan di dalam kebanyakan masakan Thai.

Daun Kunyit

Daun Kunyit digunakan dalam masakan Melayu bagi menyedapkan rasa masakan. Contoh masakan yang menggunakan daun ini ialah Rendang dan Gulai Masak Lemak.

Daun Limau Purut

Daun Limau Purut mempunyai bau yang tajam seperti bau limau. Kebiasaannya ia digunakan untuk masakan Thai seperti Tom Yam.

Serai

Pangkal batang serai mempunyai bau dan rasa yang harum. Serai boleh dititik, dihiris atau ditumbuk sebelum dicampurkan ke dalam masakan seperti rendang, sate dan gulai.

Daun Pandan

Daun Pandan mengeluarkan bau wangi dan memberi warna hijau yang menarik jika ditumbuk dan diperah jusnya. Ia digunakan untuk membuat kuih-muih tempatan, nasi lemak, kek dan pewangi sirap minuman.

Lengkuas, Halia, Kunyit
Lengkuas
Halia
Kunyit




Ketiga-tiga herba ini adalah jenis tumbuhan akar bawah tanah. Ia mempunyai rasa dan bau yang kuat serta tajam. Halia dijual dalam bentuk segar, jeruk atau dalam bentuk minuman berhalia. Kunyit juga boleh didapati dalam bentuk segar atau pun serbuk. Ketiga-tiga herba ini biasa digunakan dalam masakan harian seperti rendang, kari, gulai lemak dan sebagainya.

3 ulasan:

  1. Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
    πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga pesakit gastrik kronik (gerd)yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,masalah saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.



    4) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar yg tepat .πŸ’ͺ🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    πŸ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🀲🏼

    ▶️ 017 4687 570 - En. Mohd Zuhairi
    ▶️ 013 939 8015 - En. Hakim
    ▶️ 016 609 2857 - Pn. Kasma


    BalasPadam
  2. Pn. Noor Aiza Dungun, Terengganu
    Masalah sakit lutut bengkak dan darah tersumbat
    Puan Noor Aiza telah lama mengidap sakit lutut kronik yang susah nak bergerak dan berjalan. Lutut rasa berat sebab darah tersumbat dan lutut membengkak terutama waktu pagi dan tak boleh berdiri lama akibat pengaliran darah tersumbat. Kalau naik tangga kena perlahan-lahan untuk elak rasa sakit. Mula minum Herba secara berterusan selama seminggu. Kesannya sangat ketara sebab lutut dah tak rasa berat dan sakit macam dulu. Bila bangun waktu pagi pun lutut terasa ringan. Yang paling ketara, lutut dah tak bengkak langsung waktu pagi. Baru seminggu minum herba ni dan teruskan minum sampai sekarang. Kerja rumah pun dah boleh buat dan berdiri lama-lama. Solat boleh berdiri macam biasa dah tak rasa sakit. Kalau dulu bergerak lebih sikit je mesti rasa menyengat kat lutut. Sejak minum Herba ni, tak ada dah nak menahan sakit lutut setiap pagi, syukur sangat.
    Saya berharap info yang dikongsi ini memberi manfaat untuk semua.
    ..........................................................................

    Pn. Masnah binti kawi berumur 70thn (2021). Sejak berumur 40tahun lagi beliau ada masalah sakit lutut. Beliau tak dapat solat berdiri tapi solat duduk atas kerusi je, nak keluar berjalan yang memerlukan banyak berjalan kaki pula, wajib makan ubat tahan sakit. Selama ni bertahun-tahun beliau ambil jamu dan cucuk ubat di klinik. Kesannya cuma kejap okay kejap tak okay. Tapi sejak minum jus herba En. Zuhairi 3bulan lepas, beliau dah boleh solat berdiri dan beliau hairan sebab lutut dah tak rasa sakit langsung, sekarang rasa lega sangat bila ada perubahan ketara macam ni. Sejak minum jus tu, beliau dah tak ambik ubat tahan sakit lagi dah. Beliau amat bersyukur kepada En.Zuhairi kerana perkenalkan jus ni.

    .........................................................................

    Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
    ..........................................................................
    Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk herba ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.
    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit, Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okayπŸ‘‡πŸ»
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 atau wasap ejen2 dia sebab En Zuhairi kadang2 sibuk sedikit


    πŸ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🀲🏼

    ▶️ 017 4687 570 - En. Mohd Zuhairi
    ▶️ 013 939 8015 - En. Hakim
    ▶️ 016 609 2857 - Pn. Kasma


    #sharing is caring

    BalasPadam