Santan pekat - 120 gm
Air
Garam
Daun pandan - 2 helai
Pewarna biru - 1/8 sudu kecil
Sekaya:
Telur - 5 biji
Santan pekat - 300 ml
Gula Pasir - 250 gm
Jus daun pandan - 200 ml
Air
Tepung gandum - 50 gm
Kaedah:
1. Masakkan pulut bersama dengan air hingga masak bersama dengan sedikit garam.
2. Apabila pulut masak, alihkan dari periuk dan uli sebati pulut dengan santan yang telah dipanaskan.
3. Ambil sedikit pulut yang telah diuli tadi dan warnakan dengan pewarna biru dan campurkan semula pulut biru tadi dengan pulut putih dan gaulkan sebati.
4. Buatkan sekaya, campurkan gula, telur dan kacau sebati masukkan santan dan jus pandan serta tepung gandum.
5. Masakkan sekaya di atas api hingga pekat.
6. Canai pulut dan potong petak 4" x 2". Hidangkan bersama sekaya yang panas.
7. Sedap juga dihidang sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan