Rabu, 23 Disember 2020

KEBERSIHAN DIRI / PERSONAL HYGIENE

Artikel sebelum ini kita mengatakan bahawa kebanyakan penyakit bawaan makanan disebabkan oleh bakteria. Sekarang kita mengubah pernyataan itu sedikit dengan mengatakan bahawa kebanyakan penyakit bawaan makanan oleh bakteria disebabkan ia datang dari pekerja makanan.

Langkah pertama untuk mencegah penyakit bawaan makanan adalah kebersihan diri yang baik. Walaupun kita sihat, kita mempunyai bakteria di seluruh kulit, di hidung dan mulut. Sebilangan bakteria ini, jika diberi peluang tumbuh dalam makanan, akan membuat orang sakit.

1. Jangan bekerja dengan makanan jika anda mempunyai penyakit atau penyakit berjangkit.
2. Mandi setiap hari.
3. Pakai uniform dan apron yang bersih.
4. Jaga rambut agar sentiasa kemas dan bersih. Sentiasa memakai topi atau jaring rambut.
5. Pastikan misai dan janggut dijaga dengan bersih. Lebih baik lagi, cukur bersih.
6. Basuh tangan dan bahagian lengan yang terdedah sebelum bekerja dan sekerap yang diperlukan semasa bekerja, termasuk:

a. Selepas makan, minum, atau merokok.
b. Selepas menggunakan tandas.
c. Selepas menyentuh atau mengendalikan apa-apa yang mungkin tercemar dengan bakteria.

7. Tutup hidung dan mulut ketika batuk dan bersin, kemudian basuh tangan.
8. Jauhkan tangan anda dari muka, mata, rambut, dan lengan.
9. Pastikan kuku sentiasa bersih dan pendek. Jangan memakai cat kuku.
10. Jangan merokok atau mengunyah gula-gula getah semasa bertugas.
11. Tutup luka dengan bandage atau luka dengan pembalut bersih.
12. Jangan duduk di atas meja kerja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan